Viewing Single Post
AnnaE
#0

CURSUL 4

Modalităţi de căutare a unui subiect de cercetare

 

– Cunoaşterea stadiului dezvoltării la momentul actual al temei alese spre cercetare.
– Perspective ale temei în cerecetările anterioare ( necesită o bogăţie de material bibliografic)
– Jaloane în care cercetarea actuală se concentrează, în raport cu cercetările întreprinse.

 

Literatura reviw/ overview
La începutul fiecărui capitol, se prezintă o sinteză a domeniului tratat care are următorul rol :
1) Prezentarea unor concepte ce sunt utilizate în capitol
2) Pentru fezabilitatea temei sunt prezentate stadiul actual al cunoaşterii temei
3) Conexiuni ale abordării proprii cu literatura de specialitate
4) Interpretări proprii ale temei
5) Completarea cunoaşterii în domeniu cu noi rezultate sau noi puncte de vedere ale unor chestiuni care au fost deja cercetate ( plus valoare)
6) Cunoaşterea modului de elaborare a unei lucrări de master sau de doctorat din perspectivă academică.

 

Sinteza se realizează astfel.

 

În domeniul ştiinţific, referirile bibliografice se realizează prin citări recente apărute în revistele ştiinţifice de top.

 

Remarcă

 

Este foarte greu chiar şi pentru un conducător de doctorat excelent pregătit în domeniul său, de a putea selecta din rezultatele discipolului său, dacă un rezultat obţinut de acesta, reprezintă o noutate sau nu. Din acest motiv, ţinând seama de modul rapid de informare prin internet sau prin procurarea unor reviste de specialitate, este accepat un rezultat într-o teză de doctorat, abia după ce rezultatul a fost publicat (deci acceptat ca noutate) în reviste ştiinţifice de top din Europa ( S.U.A). Înainte de a fi acceptat spre publicare a unui rezultat într-o astfel de revistă, el este verificat la nivel mondial, şi în caz favorabil, este este publicat, motiv pentru care este foarte greu să se obţină doctoratul în ştiinţe.

 

În domeniile socio-umane, se urmăreşte istoricul opiniilor, a metodelor, a dezbaterilor ce s-au desfăşurat în legătură cu tema studiată.

Remarcă
S-a stabilit că, la nivel mondial, pe parcursul unui an calendaristic, se publică un milion de noi pagini de matematică. Acestea apar în reviste de specialitate, apoi o parte dintre ele sunt preluate în diverse lucrări de specialitate ( fiind citat autorul desigur).

 

Deducem astfel că: noutăţile nu se află în cărţi, tratate, ci în studii şi articole, în comunicări ştiinţifice. Rezultă că fişarea literaturii este o parte importantă a lucrării.

 

Folosirea PC uşurează fişarea literaturii prin deschiderea următoarelor fişiere :

 

α) Fişier bibliografic/ de referinţe ce se deschide/ se întocmeşte de la prima lectură. Se întocmesc în ordine alfabetică, toate datele relative la lucrarea citată: autor, anul, titlul, editura, etc. Astfel se păstreazădate cu privire la sursele utilizate.
b) Fişier tematic, prin care sunt reprezentate concepte, termeni cheie, opinii din lucrările studiate .
c) Fişier de citate, este opţional.

Literatura utilizată este prezentată tematic sau cronologic. Prezentarea cronologică se face apelând la curente, şcoli, etc. Prezentarea tematică se face legând principalele idei prin lucrările în care au apărut. Uneori se poate face referire la lucrări ale diferiţilor autori care abordează analog sau diferit tema studiată, prin combinarea abordării tematice cu cea cronologică. Este ideal a prezenta probleme ce sunt încă deschise, care pot fi studiate şi tratate în viitoare lucrări.

 

Remarcă
În matematică, se pot întâlni multe probleme deschise, mai ales din domeniul aritmeticii. Acestea apar în lucrări şi reprezintă astfel un model pentru alte domenii ale matematicii sau pentru alte ştiinţe. Este foarte important să fim corecţi şi să evidenţiem şi ceea ce nu s-a studiat în legătură cu tema cercetării noastre.
Literatura review poate conţine metode utilizate în temele tratate. Se vor urmări : folosirea literaturii de specialitate centrată pe tema aleasă, cât şi legăturile cu propria cercetare.
Pentru uşurarea preluării literaturii de specialitate, este recomandabil să se înceapă cu articolele care abordează tema, apoi cu lucrările de referinţă, prezentarea evoluţiei ideilor.

 

Lector univ.dr.C.Chiteș