AnnaE
#0

Meditatii Spirituale

 

                                                    CARTEA 3

         

                                        Karma şi sănătatea fizică.

         

              Orice discuţie despre karma conduce firesc la întrebări despre efectul ei asupra sănătăţii. Dacă toate gândurile şi acţiunile noastre se întorc la noi într-o formă oarecare, există o relaţie cauzală între o problemă de sănătate şi o acţiune pe care am realizato sau n-am realizato? Răspunsul este. Posibil, în privinţa cauzei şi efectului fiziologic, este uşor de văzut relaţia. Dacă ai în familie cazuri de boli de inimă şi diabet şi, cu toate că tu însuţi eşti supraponderal şi ai hipertensiune, refuzi să iei decizii mai sănătoase pentru viaţa ta, probabil vei culege roadele sau karma acţiunilor tale: atac de cord, accident vascular, probleme de circulaţie a sângelui şi oftalmologice, ca să enumerăm doar câteva dintre posibilele complicaţii. Unele stări de sănătate se pot datora cauzei şi efectului „cosmic”. De exemplu, în filosofia ezoterică se susţine de multă vreme că dacă provoci durere semenilor tăi sau eşti crud cu animalele, poţi dobândi un anume tip de boală care îţi cauzează dureri mari. Despre alte probleme de sănătate se crede că sunt rezultatul unor acţiuni rele, cum ar fi minciuna, înşelătoria sau hoţia.

          Cum poţi spune dacă problema ta de sănătate are o legătură karmică? Mai important, cum o remediezi? Dacă practici exerciţiile din această carte în mod regulat şi ai succes în autovindecare şi totuşi nu reuşeşti sa te eliberezi de problemă, atunci starea ta poate fi legată de karma. Poţi determina acest lucru prin autoexaminare, exerciţiul de conştientizare a sinelui (exerciţiul 3-A) şi meditaţie. Nu este atât de misterios şi dificil pe cât pare. Cei mai mulţi oameni care folosesc autoanaliza dezvoltă un sentiment sau o intuiţie că problema se datorează sau nu cauzelor cosmice ale karmei. Iată un program rapid de acţiuni pentru determinarea implicării karmice într-o problemă de sănătate: 1. Începe cu meditaţia pentru înţelegere.

          2. După 5 minute, fixează-ţi atenţia asupra problemei de sănătate.

          3. Formulează în minte o întrebare cum ar fi: „A fost această stare cauzată de vreo acţiune sau o lipsă de acţiune din partea mea pe care trebuie s-o rezolv? “.

          4. Sfârşeşte cu asta şi revino la starea de conştientizare şi înţelegere.

          Se poate să primeşti un răspuns în timpul meditaţiei. Se poate să primeşti un răspuns mai târziu, în cursul zilei, sau în ziua următoare.

          Sau se poate să fii nevoit să meditezi asupra problemei câteva zile. Răspunsul poate veni într-un mod indirect, surprinzător sau simbolic. (Mu uita, mintea subconştientă nu comunică întotdeauna verbal.)

          Rezolvarea problemelor de sănătate de natură karmică.

          Sunt trei paşi de urmat: 1. Învaţă-ţi lecţiile. Trebuie să determini cauza şi s-o corectezi. Fă cât de multe reparaţii poţi. De exemplu, dacă ajungi la concluzia că durerile de gât sunt în parte cauzate de faptul că ai fost ca o „durere în gât” pentru părinţii tăi în timpul copilăriei, trebuie să-ţi îndrepţi acţiunile. Ai putea începe prin a-ţi cere sincer iertare de la ei. Dacă ai furat ceva, începe prin a restitui obiectul.

          2. Practică legea iertării. Dacă intenţionezi să ceri iertare pentru ceva ce ai făcut sau n-ai făcut în trecut, trebuie să exersezi iertarea pentru alţii care poate ţi-au făcut ţie rău. Aşa cum este scris în Matei 6.14: „Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-vă şi vouă Tatăl vostru cel ceresc”. Acest pas poate include îndepărtarea furiei pe care o simţi împotriva cuiva care a greşit sau ţi-a făcut rău. Iertarea are un puternic efect purificator asupra chakrelor frontală şi dorsală ale plexului solar. Unii oameni adună atâta furie şi ură în chakrele acestea, încât fără iertare, indiferent cât de mult sunt curăţate, ele generează din nou energie murdară.

          3. Practică legea milei. Pentru a-ţi dezvolta muşchii spirituali şi a dovedi umilinţă, trebuie să fii milos şi tolerant în interacţiunile tale personale curente, în Matei 5.7, citim: „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui”. Acest pas poate include faptul de a fi mai puţin dur şi critic în relaţiile cu oamenii.

          Paşii spre ispăşire sau „repararea” karmei rele trebuie făcuţi direct, dacă e posibil. Dacă ai făcut un rău cuiva, cere-ţi iertare personal, dacă poţi. La fel, dacă ai furat ceva, restituie persoanei de la care ai furat, dacă poţi. Totuşi, restituirea directă nu e întotdeauna posibilă. Poate persoana pe care ai supărat-o sau de la care ai furat a murit sau ai pierdut legătura cu ea. Dacă e aşa, pur şi simplu invocă, fă câteva cicluri de respiraţie pranică, vizualizează persoana căreia i-ai făcut rău în faţa ta şi exprimă-ţi scuzele sincere pentru faptele tale. Poţi face aceiaşi paşi imaginari pentru a te elibera de furie şi resentimente împotriva oamenilor. Poţi, de asemenea, să repari karma pentru furt făcând o donaţie unei organizaţii caritabile.

          În fine, în timp ce mulţi subliniază aspectul „negativ” sau de „pedeapsă” al karmei, există o cale mai bună, pozitivă de a o privi: ca pe un mijloc de a-ţi construi viitorul pe care-l doreşti. Când înţelegi complet implicaţiile legii karmei, dobândeşti putere, înţelegi că poţi să acţionezi pentru a crea noi „cauze” sau „seminţe” în viaţa ta fizică, psihologică, spirituală – şi chiar financiară – şi să culegi „efectele” acestor seminţe pe care le-ai semănat.

          Donaţia în bani.

          O metodă deosebit de puternică de utilizare a legii karmei pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa şi o cale foarte eficientă de a neutraliza karma negativă este să donezi bani. Conform definiţiei stricte de dicţionar, donaţia în bani (în original tithing, „zeciuială” – n.tr.) înseamnă să dai bisericii a zecea parte din veniturile tale. Într-un sens mai general, totuşi, înseamnă să contribui cu orice sumă de bani poţi, pentru cauze bune şi care merită. Principiul ezoteric din spatele donaţiei băneşti îşi are rădăcinile în legea karmei: „Culegi ceea ce semeni”. Dacă dai cu generozitate din fiinţa ta şi din resursele tale, acea generozitate îţi va fi răsplătită la fel. Dacă îţi vezi karma ca pe „declaraţia ta financiară cosmică”, ai putea considera donaţia bănească o cale de a-ţi construi o „balanţă pozitivă”. Dacă donezi 10 de dolari în scopuri caritabile, la un moment dat în viitor, 10 de dolari sub formă de valoare sau credit de karma bună se vor întoarce la tine. Acest credit karmic poate lua forma banilor, a reuşitei în vreo încercare, a sănătăţii tale sau a familiei tale, a norocului în general sau a orice altceva cu valoare comparabilă de care ai nevoie sau pe care ţi-l doreşti.

          Donaţia în bani este folosită în mai multe scopuri, legate de sănătate şi spirituale:

          • Pentru a demonstra recunoştinţă pentru binecuvântările vieţii şi pentru energie.

          • Pentru a arăta o atitudine potrivită şi umilinţă.

          • Pentru a aduna credite de karma bună.

          • Pentru a cere iertare pentru acţiunile rele din trecut sau pentru a repara karma rea (în special dacă nu te poţi împăca personal cu cineva).

          • Pentru a ajuta la grăbirea vindecării bolilor care pot fi măcar parţial atribuite karmei rele.

          • Pentru a sădi seminţele sănătăţii, fericirii, prosperităţii şi împlinirii spirituale.

          Cum să plăteşti.

          Dacă doreşti să faci din donaţia bănească o parte obişnuită a programului tău de sănătate şi dezvoltare spirituală, iată câteva îndrumări:

          Suma. Zece la sută din venitul tău, după plata taxelor, este recomandarea „standard”; totuşi, acest lucru nu e posibil pentru toată lumea. Poţi începe cu un procent mai mic şi să creşti până la 10%.

          Beneficiarii adecvaţi ai donaţiei în bani. Este bine să dai bani organizaţiilor care ajută oamenii cu probleme mari. Orice organizaţie care ajută oamenii fără adăpost, victimele dezastrelor sau pe cei ce suferă de boli grave este bună. Contribuie, dacă doreşti, la o cauză specială, mai ales dacă o faci pentru a fi iertat pentru o greşeală din trecut sau ceri ajutor într-o problemă anume. Iată câteva exemple:

          • Dacă ceri iertare pentru impulsuri sau acţiuni egoiste şi vrei să fii mai generos, poate fi bine să donezi Armatei Salvării sau unei misiuni de salvare, pentru că ele ajută oameni aflaţi în mare dificultate.

          • Dacă ai în vedere cauza karmică a unei probleme de sănătate, poate fi bine să donezi unei organizaţii care adună fonduri pentru cercetarea şi lupta împotriva acelei probleme sau a uneia asemănătoare.

          • Dacă ai fost crud cu animalele pe când erai copil, poate fi bine să faci o donaţie unui adăpost pentru animale sau unui fond de salvare a lor.

          De asemenea, este bine să dai bani sau echivalentul în bani (cadouri) unor oameni sau organizaţii care au contribuit direct la bunăstarea ta fizică, emoţională, spirituală sau financiară: biserici, organizaţii spirituale, părinţii tăi, angajaţii tăi (dacă administrezi o afacere), ca să dăm doar câteva exemple. Este un aspect critic al donaţiei în bani pe care cele mai multe învăţături îl ignoră. Arată gratitudine pentru binecuvântările pe care le-ai primit.

          Frecvenţa. Unii oameni donează pentru un an întreg în avans; al scriu cecuri lunar sau la fiecare două-trei luni. Nu există o cale karmic „optimă” în ceea ce priveşte frecvenţa donaţiilor. Aceasta ţine mai mul de convenienţă şi de opţiunea ta de a dona pentru mai multe cauze numai pentru câteva. Este o decizie individuală.

          Iată o mostră de program de donaţii:

Attachments
Meditatii Spirituale.doc 420.5 Kb . 133 Views