NEA / NE-A
1. Completeazǎ cu nea şi ne-a în spaţiile punctate:
..........dovedit .............certat fulg de .......... .............Marin
.........George zǎpadǎ sau......... ........adus ...........scris
.........încurajat ..........vizitat omǎt sau............ ............. Ion
Ieri pisica ................. stricat Bradul de Crǎciun! .............. Ion ni l-a adus Lângǎ sobǎ ni l-a pus. De-o crenguţǎ atârna Un cadou alb, ca de ............ |
Miaunica s-a repezit Drept spre brad, când l-a zǎrit. Când a desfǎcut cutia, I-a cam dispǎrut furia. ................ arǎtat încurcatǎ Un şoricel de ciocolatǎ. |
Bunica ............. trimis multe cadouri. Darul ei .............. bucurat foarte mult.
Unchiul nostru, .............. Ilie, ................. cumpǎrat multe prǎjituri.
Ne-am aşezat la geam şi am privit fulgii de ...............
Dar surpriza cea mare a Moşului, .............luat prin surprindere.
Ce credeţi cǎ ..........adus?
2. Completaţi :
Azi Ieri
Ne plimbǎ
Ne strigǎ
Ne cumpǎrǎ
Ne laudǎ
Ne plece
Ne sperie
Ne învaţǎ
Ne mirǎ
Ne linişteşte
3. Alegeţi varianta corectǎ:
Iarna şi-a aşezat mantia de ne-a/nea peste umerii pǎmântului. Mama nea/ne-a pregǎtit haine groase, bunica ne-a/nea împletit mǎnuşi din lânǎ moale, tata nea/ne-a coborât sania din pod iar nea/ne-a Ion, unchiul nostru ne-a/nea adus un bob.
Ramona, sora mea, este puţin speriatǎ. Troienele de nea/ne-a sunt mai mari decât ea. O luǎm de mânuţǎ şi ajungem pe deal. Urcuşul nea/ne-a obosit, dar zburǎm ca gândul la vale. Cerul a început sǎ cearnǎ steluţe argintii. Ramona prinde în mânǎ un fulg de nea/ne-a.
Spre searǎ, obosiţi, plecǎm spre casa.
Ce frumos a fost!
Nea/Ne-a Pertache trebǎluieşte prin curte. Aude lǎtratul agitat al câinelui. Se întoarce şi îl vede pe Lǎbuş alergând prin livadǎ. Ȋl strigǎ, dar acesta nu vine.
Ȋntr-un târziu, Lǎbuş se întoarce cǎtre stǎpân lǎtrând şi dând din coadǎ satisfǎcut.
- Iar nea/ne-a vizitat şireata? Vǎd cǎ nu nea/ne-a putut pǎcali, zise nea/ne-a Petrache.