DINTR-O, DINTR-UN
1. Completaţi spaţiile libere:
din ghiozdan-.......................................... din pǎdure-.................................................
din vacanţǎ-........................................... din maşinǎ-................................................ .
din parc-.................................................. din casǎ-.................................................. ..
din caiet-................................................. din brab-..............................................
...................................datǎ, nori întunecaţi au acoperit cerul. Pǎdurea aştepta neclintitǎ primele picǎturi de ploaie............................ nor care se abǎtuse asupra ei. Un fulger a brǎzdat vǎzduhul. ............................ tufiş a ieşit un iepuraş speriat. O veveriţa veselǎ sǎrea ........................ creangǎ în alta. ................................ salt a ajuns în vârful unui stejar. Când primul strop de ploaie a udat pǎdurea, o ciocǎnitoare dǎduse deja alarma ............................. salcâm ca soseşte furtuna.
S-au auzit colinde .......................... clasǎ. Bunica a scos ............................. buzunar douǎ nuci.
Am învǎţat poezia ........................ carte veche. Pantera a coborât ................................ copac.
Am coborât .............................. tramvai aglomerat. Viorel culege fragi ............................. poieniţǎ.
2. Scrieţi cuvinte potrivite şi alcǎtuiţi enunţuri:
Dintr-un............................................... ....................................................... .............................................
Într-un ....................................................... ....................................................... ......................................
Dintr-o ....................................................... ....................................................... ....................................
Ȋntr-o ....................................................... ....................................................... ......................................
3.Descoperǎ propoziţiile ascunse:
sǎrit, avion, cu, am, paraşuta, dintr-un.
ciocǎnitoarea, alarma, dintr-un, soseşte, cǎ, dǎdea, alun, ploaia.
şi-a, bicicletǎ, magazin, luat, centru, tata, dintr-un, din.
un, auriu, ieşit, gândǎcel, lalea, dintr-o, a.
4. Taie varianta greşită:
Verişoara mea locuieşte într-un / dintr-un bloc. Dintr-o / dintr-un pom a zburat un mierloi.
Ana a urcat dintr-un / într-un troleibuz. Sami a coborât dintr-un / într-un microbuz.
5. Completează cu încă 3 cuvinte pentru fiecare:
a) într-o zi, carte, ....................................................... ...................
b) într-un an, palat, ....................................................... .................
c) dintr-o casă, maşină, ....................................................... .........
d) dintr-un autocar, magazin, ....................................................... ...
6. Alcătuiţi câte un enunţ conform cerinţelor:
a) “într-un” să fie situat la începutul propoziţiei;
b) “dintr-o “să fie situat în interiorul propoziţiei;