AnnaE
#0

Date despre autor și operă:

Scriitor, publicist și traducător, Emil Gârleanu s-a născut la Iași, într-o familie moldovenească.

Cea mai reprezentativă lucrare a sa este este volumul „Din lumea celor care nu cuvântă”, în care înfățișează aspecte din universul necuvântătoarelor, care duc o viață aparte, plină de neliniște, cu bucurii și drame neașteptate, prezentate de autor cu mare sensibilitate și duioșie.

Opera sa include basme, schițe și nuvele în care autorul a redat momente din viața țăranilor și intelectualilor, contribuind astfel la îmbogățirea literaturii române.

 

 

Gândăcelul de Emil Gârleanu - fișă de lectură

 

Cum venise pe lume, nici el nu-şi dădea seama. S-a trezit ca dintr-un somn Şi parcă era de când pământul. Nu simţise nici durere, nici bucurie. Şi mult îşi muncise gândul: cum răsărise, şi-al cui era?

Mic cât un fir de linte, mişca picioruşele fragede şi ocolea, pe de margini, frunzişoara care-l adăpostise. Într-o zi încercă o pornire lăuntrică: ieşi de sub umbra răcoroasă şi dădu buzna afară, în ploaia de lumină. Atunci rămase pe loc, orbit de atâta strălucire. Încetul cu încetul îi veni inima la loc, şi îndrăzni: deschise ochişorii mai mult, mai tare, mai mari, îi deschise în sfârşit bine-bine şi privi in sus. Se făcuse parcă mai mititel decât fusese.

Cu câtă strălucire, ce adânc şi albastru se dezvelea cerul! Şi ce minune! Cu ochişorii lui mărunţi, cât nişte fire de colb, îl cuprindea întreg. Şi ce întunecime, câtă umezeală sub frunzişoara lui! Ce căutase dansul acolo? Iar din mijlocul tăriei albastre, un bulgăre de aur aprins arunca văpăi.

Tresări. Era el altul? Picioruşele nu mai erau ale lui de scânteiau aşa? Şi mai era îmbrăcat în aur! Căci şi trupuşorul lui, pe care şi-l vedea pentru întâia oară, scânteia. Nu cumva era o fărâmiţă căzută de acolo, de sus, o fărâmiţă de lumină închegată, rătăcită pe pământ? Şi, ca o adeverire, pe ţărâna neagră trupul arunca o lumină dulce. Ce se mai întreba! Fără îndoială, de acolo căzuse, acolo trebuia să se întoarcă. Dar ce depărtare! Şi cum să ajungă? Privi în sus; şi atunci, deasupra căpuşorului, zări lujerul unui crin ce se ridica aşa de înalt, că parcă floarea din vârf îşi deschidea paharul chiar dedesubtul bulgărului de aur, să-i culeagă razele.

 

În mintea lui îşi înjghebă planul. Să se suie pe luger în sus, să meargă, să meargă şi să meargă, până în vârf; şi de acolo, la bulgărul de aur, din care credea că se desfăcuse: o săritură – sau o vedea el ce-o face.

Atunci se mişcă din nou şi, după ce trecu peste un grăunte de piatră cât un munte şi scoborî dincolo, se trezi la rădăcina crinului. Se odihni o clipă, apoi la drum, băiete! Mai întâi se rostogoli de pe tulpina lucie de câteva ori în ţărână. Văzând asta, se ridică pe picioruşele dinapoi şi, fără să ştie pentru ce, cu cele dinainte îşi făcu, moşnegeşte, cruce. Pe urmă încercă din nou, şi văzu că poate. Luciu i se păruse lujerul crinului, şi când colo avea atâtea adâncituri, atâtea ridicaturi: văi, dealuri. Dar ce mireasmă se revărsa de sus!…

Şi-a mers voinicul, a mers. Mult să fi mers. Se uită în jos şi-l prinse ameţeala. Privi în sus şi se cutremură. Ce – nu făcuse nici un sfert din sfertul drumului! Puterile îi cam slăbiseră, dar nu se lăsa. Încă vreo câţiva paşi, şi ici, deasupra, parcă se întruchipa o frunzişoară lătăreaţă, ca o prispă. Acolo o să se odihnească. Şi iar purcese la drum; şi umblă, şi umblă, băiete; şi de-abia ajunse. Iar când a poposit, ud de sudoare, că părea o picătură de rouă, bulgărele de aur scăpătase de amiază. Şi voinicul privi iar în sus. Privea în sus şi nu-şi credea ochilor: zile, săptămâni, luni avea de umblat. Şi cât era de hotărât şi de vânjos drumeţul, nu-şi putu opri un oftat:

 

– Uf! Că mult mai am de suit, Doamne!

 

Verifică-ți cunoștințele - Fișă de lectură

 

1. Ce insușiri atribuie autorul gândăcelului ?

2. Ce descoperă gândăcelul la venirea sa pe lume ?

3. De ce gândăcelul consideră că este o fărâmiță de lumină închegată, rătăcită pe pământ ?

4. Ce plănuiește gândăcelul ?

5. Care este valoare artistică a textului ?

 

Teme:

- Prezentați atmosfera sugerată în primele rânduri ale textului

- Prezentați urcușul gândăcelului (ca simbol al drumului spre împlinire) și stabiliți o comparație între gândăcel și un erou din basme.

- Explicați următoarele expresii :„parcă era de când pământul”, „mult își muncise gândul”, „încearcă o pornire lăuntrică”.

- Despărțiți în silabe următoarele cuvinte: „pământul”, „dezvelea”, „ochișorii”.

- Formați familia lexicală a cuvântului : „pământ”.

- Exprimați în câteva cuvinte, sentimentele autorului față de această vietate.

- Alcătuiți un scurt text în care să argumentați atitudinea oamenilor față de viețuitoarele mărunte.