Ion - caracterizarea personajului
Personaj realist, Ion este tipic pentru clasa taranimii concentrand tragica istorie a sateanului ardelean din primele decenii ale secolului XX. Trasaturile morale, gandurile lui, precum si din relatiile cu celelalte personaje si in mod direct din caracterizarea naratorului si a celorlalte personaje.
Conflictul interior si mijloacele analizei psihologice, reflecta modernismul protagonistului si-i determina destinul previzibil.
"Iute si harnic ca măsa", chipes, voinic, dar sarac, Ion resimte dureros prapastia dintre el si
"bocotanii" satului ca Vasile Baciu. Cand acesta ii zice "sarantoc", "hot", "talhar", Ion se simte biciuit, nu suporta ocara si reactioneaza violent. De la inceput, Ion esre sfasiat de doua fete, glasul pamantului, reprezentat de Ana, glasul iubirii, reprezentat de Florica.
Dupa ce planul ii reuseste, patima pentru pamant se manifesta intr-un gest de adorare, saruta pamantul si fata ii zambeste. este a doua ipostaza cand Ion se simte mare si puternic, precum un urias din basme. O data satisfacuta patima pentru pamant, celalalt glas, iubirea patimasa pentru Florica, duce fara dubiu la destinul tragic al eroului.
Ion este omorat cu sapa de George, fiind drastic pedepsit de autor, intrucat el se face vinovat de degradare morala, fiind raspunzator de viata Anei si a copilului lor, tulburand tihna casei Bulbuc, linistea familiei Herdelea si a unei intregi colectivitati. Limbajul artistic al lui Liviu Rebreanu se individualizeaza prin respectul pentru adevar de unde reiese obiectivitatea si realismul romanului.
Personajul lui Liviu Rebreanu este primul erou literar realizat in mod obiectiv, rece, deoarece romancierul detine secretul construirii de oameni vii, fara podoabe artistice sau artificii de limbaj. Prezenta regionalismelor ardelenesti asigura un echilibru stilistic, personajele avand un limbaj definitoriu pentru mediul caruia ii apartine.
Cuvintele si expresiile populare sunt proprii lui Ion, contribuind la desavarsirea personajului realist, reprezentativ pentru mediul rural taranesc.