Hreanul originar din vestul Asiei, fiind din aceeasi clasa de “rudenie” cu varza, conopida si mustarul. El contine cantitati impresionante de vitamina A, B1, B2, si C, dar si saruri minerale, fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, glutamine, asparagina si uleiuri volatile.
Consumul de hrean este recomandat in cazuri de gripa, pneumonie, bronsita si astm. Stimuleaza eliminarea apei din organism prin respiratie, este recomandat pentru scaderea temperaturiii corpului.
Tuse – se consuma de doua ori pe zi suc de hrean cu miere
Dureri articulare – se aplica pe locul dureros o compresa cu hrean crud dat prin razatoare. Se tine pe rana pana apare senzatia de arsura, apoi dati cu o crema pe baza de camfor sau galbenele sau untul pamantului.
Infectii urinare – daca aveti deja tratament recomandat de medic, puteti sa consumati zilnic 50 g de hrean proaspat. Dar nu mai mult de 21 de zile.
Sinuzita – aplica pe frunte cataplasme cu hrean
Tulburari de digestie, anemie, litiaza renala, reglarea activitatii cardiace – consuma zilnic 3 linguri de vin tonic cu hrean preparat astfel :
– 20 de linguri de hrean ras fin si un vin rosu, suta la suta natural. Sticla se astupa si se lasa 8-9 zile la macerat dupa care se strecoara si se poate incepe tratamentul.